De weergave is misschien niet juist, u bekijkt de pagina in een klein scherm. Sleep het scherm groter.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over krimpkous producten?
Onderstaand treft u de aan ons meest gestelde vragen aan. Op deze vragen hebben wij vast een antwoord gegeven. Klik op een vraag om het antwoord te bekijken of te verbergen. Mocht u een afwijkende vraag hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.

Standaardregel: gebruik de grootste maat die nog juist ver genoeg krimpt om strak op het object te krimpen. 

Voorbeeld 
Object: rond en 4mm diameter.  Mogelijke maten: 2:1 krimpkous: 3/16 (krimpt van 4,8 naar 2,4 mm) en 1/4 (van 6,4 naar 3,2) -> Kies dus de maat 1/4

Reden: doordat de 1/4 verder moet krimpen om op 4mm diameter te komen, zal deze dikker worden dan de 3/16 in deze situatie. Dikker is steviger. 
Bovendien is de krimpkous dichter bij zijn eindmaat gekrompen en daarmee is de resterende krimpkracht kleiner geworden. 
Die combinatie maakt dat het risico op scheuren van de krimpkous kleiner is. Krimpkous scheurt met name makkelijk tijdens het krimpen. Een scherpe rand, een beschadiging, zet zich dan makkelijk door als een scheur.

Er kunnen overwegingen zijn om toch een kleinere maat te kiezen: voorkeur voor een dunner materiaal, sneller krimpen en dus minder warmte nodig, kosten, weinig risico op scheuren etc. Als de ondergrond niet rond is, zie dan Mijn object is niet rond, welke maat kies ik dan?

Stap 1: Selecteer de juiste maat

Selecteer de juiste maat Selecteer de grootste maat die nog ver genoeg kan krimpen om strak om uw object gekrompen te worden. 


Stap 2: Snijden
Snijd krimpkous op lengte Snij de krimpkous met zuivere haakse snedes op lengte en neem iets meer om eventuele geringe lengtekrimp te compenseren. 


Stap 3: Snijden & Schuiven
Schuif gesneden krimpkous over het object Schuif de krimpkous over het object, centreer evt. over een 'midden' heen en zorg indien van toepassing voor voldoende overlap i.v.m. afdichting. 


Stap 4: Verwarmen
Verwarm de krimpkous Verwarm de krimpkous rustig rondom door de heater rondom het object te bewegen . 


Stap 5: Van uiteinde naar uiteinde
Rondom verwarmen van uiteinde naar uiteinde Blijf verwarmen als in punt 4, en volg al rondom verwarmend de overgang van gekrompen/niet-gekrompen krimpkous rustig van het ene uiteinde naar het andere. 


Stap 6: Afkoelen
Afkoelen U hoort nu een strak resultaat zonder luchtinsluitsels of 'kraters' te hebben. Eventuele lijm moet een kraagje uit de uiteinden vormen; een indicatie dat de lijm goed vloeit. Net als fietsen is het zeer eenvoudig, maar je moet het ook een keer geleerd hebben.


STAP 1: 
Selecteer Juiste Maat Selecteer de juiste maat krimpkous die past bij uw toepassing. Om zeker te zijn van een stevige verbinding kiest u best een maat krimpkous die na volledige krimp iets kleiner kan worden dan de minimummaat van het object waar u het op aanbrengt. Zorg er anderzijds wel voor dat de beginmaat (zoals het wordt aangeleverd vóór krimp) groot genoeg is om over uw object te worden aangebracht. Het is dus mogelijk dat u een specifiek type moet kiezen zodat u aan beide voorwaarden kunt voldoen! U zult ontdekken dat er meerdere leverbare maten krimpkous voldoen aan bovengenoemde criteria. Ons advies is dan om te kiezen voor de grootste maat daarvan. Deze zal verder moeten krimpen en daardoor dikker worden dan bij een kleinere maat. De dikte geeft extra sterkte en verkleint de kans op scheuren bij bijvoorbeeld scherpe randen. Tijdens het krimpen is het materiaal namelijk zwakker en dat - in combinatie met de krimpkracht die afneemt naarmate de kous verder krimpt - kàn in specifieke situaties risico op scheuren geven. Ná afkoelen speelt dat aspect bijna geen rol meer. 


STAP 2: 
Snijd krimpkous op lengte Snijd de krimpkous op een voor uw toepassing bruikbare lengte. Houd er rekening mee dat soms een overlap gewenst is en dat krimpkous tijdens het krimpen ook in de lengte iets (5%) kan krimpen. Zorg er tevens voor dat de snede zo haaks mogelijk en zonder rafels is. Snijd dus in één doorgaande beweging met een scherp mes helemaal door de krimpkous. Dit geeft een zuivere snede met optimale sterkte. 


STAP 3: 
Schuif gesneden krimpkous over het object Schuif de gesneden krimpkous over uw object. Als u de krimpkous over een draad of kabelverbinding (splice) gebruikt, zorg dan dat die verbinding gecentreerd in de krimpkous zit, zodat er aan beide zijden evenveel opverlap is over de kabelisolatie. 


STAP 4: 
Verwarm de krimpkous Vooral onervaren gebruikers raden wij aan om met een heteluchtföhn (heater) te werken en niet met een vlam. Er zijn speciale heaters (ook traploos regelbare) voor dit doel en mondstukken speciaal bestemd voor bepaalde diameters en toepassingen. Hoewel dit het werk versnelt en professionaliseert, kunt u in principe elke in de handel verkrijgbare heteluchtföhn (bijvoorbeeld een verfstripper) gebruiken. Ondanks dat het iets meer kennis van zaken vereist om met een brander (vlam) te krimpen, is dit voor grotere maten en wanddiktes wel aan te raden en soms zelfs noodzakelijk. Werk bij voorkeur wel met een gele vlam. Deze is beter zichtbaar, heet genoeg en vrij constant van temperatuur over een groter gebied. Een gele vlam "likt" zichtbaar om het object. Zie daarvoor de video op de pagina Krimpen met een brander. 


STAP 5: 
Rondom verwarmen; van uiteinde naar uiteinde Moet u een relatief langer stuk krimpkous krimpen, dan begint u meestal het beste aan één uiteinde. U zorgt dat u de warmte steeds romdom de krimpkous toedient. Meestal moet u de heater daarvoor in rustige bewegingen "diametraal" rond het object bewegen. Zodra de krimpkous op die locatie rondom uw object is gekrompen zonder luchtinsluitsels, "volgt" u als het ware de grens waar de krimpkous al helemaal aan deze voorwaarde voldoet. Zo werkt u vanzelf naar het andere uiteinde met een goed resultaat. Waarom diametraal? een optimale verdeling van wanddikte (een onverwarmde zijde blijft dun!) een onverwarmde zijde betekent dat de krimpkous de opgegeven kleinste maat niet kan bereiken een onverwarmde zijde van krimpkous met lijm zal aan die zijde geen hechting op de ondergrond kunnen krijgen 


STAP 6: 
Afkoelen U moet nu het gewenste strak gekrompen resultaat zonder vouwen, kraters en luchtinsluitsels hebben. Laat de krimpkous afkoelen voordat u het mechanisch belast. Net als fietsen is de werkprocedure zeer eenvoudig, maar je moet het ook een keer geleerd hebben.

Maten van krimpkous zijn altijd inwendig, en opgegeven als diameters. 

Fabrikanten geven diameters vaak aan in inches of in millimeters. 
Dit wordt in de datasheets op deze webshop over het algemeen duidelijk aangegeven. 

De beginmaat (krimpt van..) is altijd een minimummaat. Zonder boventolerantie! 
De eindmaat (krimpt naar..) is altijd een maximummaat. Zonder ondertolerantie! 
Het opgegeven krimpbereik zit er in de praktijk dus altijd in. 
In de praktijk zal de krimpkous enigszins altijd tot behoorlijk groter dan de opgegeven beginmaat worden aangeleverd. 
De eindmaat is meestal behoorlijk precies; de krimpkous zal nauwelijks verder krimpen dan tot de opgegeven maat. 

Omrekenen van een platte maat naar een diametermaat: druk de krimpkous plat en meet bijvoorbeeld met een lineaal wat de breedte is aan de binnenkant. 
Vermenigvuldig deze maat met 2 en deel het vervolgens door het getal Pi (=3,14) je hebt nu de binnendiameter. 

Voorbeeld: je meet 41 mm. Maal 2 gedeeld door 3,14 levert een diameter van 26,1 mm op. Dit is iets groter dan de standaardmaat 25,4mm oftewel 1 inch. Aangezien krimpkous meestal iets groter wordt aangeleverd dan opgegeven zou dit goed de maat 1 inch kunnen zijn.

Krimpkous waarvan de maten in inches worden aangegeven werken veelal met breuken: 5/64 (vijf 64ste) bijvoorbeeld. Eén inch is 25,4 mm. Bij het omrekenen wordt enige afronding gebruikt. Veel voorkomende maten zijn:

Inch maat           mm maat                            Inch maat           mm maat
3/64                      1,2                                            3/4                         19
1/16                      1,6                                            1                             25,4
3/32                      2,4                                            1-1/2                   38
1/8                        3,2                                             2                             51
3/16                      4,8                                            3                             76
1/4                        6,4                                             4                            102
3/8                        9,5                                             5                            127
1/2                        12,7

Soms zijn er nog tussenliggende maten zoals 5/64 of 1-1/4. In het tabelletje zie je dat elke volgende maat ca. anderhalf maal groter is, en om de 2 stappen is het een factor 2.

Zo krijg je bij een krimpfactor van 2 (2:1) overlap tussen opeenvolgende maten, en kun je voor een specifieke maat object van 2 maten krimpkous kiezen die passend zijn.

Bij krimpkous met een hogere krimpfactor, 3:1 of meer, zijn de sprongen tussen opeenvolgende maten krimpkous soms groter.

Bepaal de omtrek van je object in mm en deel dat getal door 3,14 (Pi).

Je hebt nu de diameter van je object bepaald als het wel rond geweest was.
Zie verder onder "Welke maat krimpkous moet ik gebruiken?"

Meest gebruikte krimpverhoudingen in dunwandige krimpkous zijn 2:1 en 3:1. Transparante krimpkous bestaat niet in een grotere krimpverhouding dan 3:1. Dunwandige krimpkous met lijm krimpt veelal 3:1 of 4:1. Voor speciale toepassingen hebben we enkele maten 6:1 krimpkous met lijm, bijvoorbeeld om op 230V kabels te krimpen zonder de stekkers te hoeven verwijderen. 


Bij enkele 4:1 en 6:1 producten wordt de lijmlaag na volledige krimp zó dik dat in de praktijk het helemaal dichtloopt, en krimpt dus als het ware naar '0'. Indien u geen passende maat kunt vinden voor uw object kan een krimp vormstuk uitkomst brengen. Voor een dikke connector naar een dunne kabel bijvoorbeeld In een serie krimpkous zijn de maten altijd overlappend. 

Bij 2:1 krimpend meestal een factor 1,5 tussen opeenvolgende maten Bij 3:1 krimpend meestal een factor 2. Zo is voor elke diameter een passend product te vinden Vraag ons om hulp als u niet vindt wat u nodig heeft!

Op de datasheet van het product staat de krimptemperatuur opgegeven. Dit is dus de minimumtemperatuur om de krimpkous volledig te kunnen laten krimpen. Normaal krimp je krimpkous met hete lucht (een heater, oftewel een extra hete föhn) of zelfs met een gele vlam, en dus met een duidelijk hogere temperatuur. 


Heaters met een temperatuuraanduiding kun je vaak op meer dan 400°C instellen. Hoe lager de temperatuur die je instelt, hoe langer het duurt voor de krimpkous de krimptemperatuur bereikt. Daardoor kan het gebeuren dat juist bij een te laag ingestelde temperatuur, door de lange benodigde tijd, alles in de omgeving van de krimpkous te heet gaat worden. 

Daardoor kan het verkeerde voorzichtigheid zijn in de temperatuur lager in te stellen Bij dikke krimpkous en/of een warmtegeleidende ondergrond (dikke metalen pijp, of dikke kabel) kan het lang duren voordat de binnenzijde van de krimpkous warm genoeg wordt.  

Dan moet je juist voorkomen dat je met een te hoge temperatuur werkt: de buitenkant moet niet verbranden, voordat de binnenzijde opgewarmd kan zijn! In het geval van het krimpen op een metalen ondergrond kan het helpen, en de totale tijd flink verkorten, door vóór aanbrengen van de krimpkous, de ondergrond tot ca. 60°C voor te verwarmen.  

Sommige krimpkous, zoals Teflon, heeft een hele hoge krimptemperatuur, en daar moet zo nodig de temperatuurinstelling nog hoger zetten. Als je de heater verder van de krimpkous afhoudt daalt de temperatuur van de lucht heel snel en is vooral ook de stralingswarmte uit de heater veel minder.

 
Hoe werkt krimpkous? 
Krimpkous bestaat uit speciaal behandelde kunststof. In plaats van dat deze kunststof op een bepaalde temperatuur smelt, blijven boven deze temperatuur de moleculen verbonden door bepaalde atoomverbindingen die het materiaal als het ware terugtrekken naar de oorspronkelijke vorm. 

 

Technische uitleg 
De thermoplastische basiskunststof wordt geëxtrudeerd (van toepassing op krimpkous) of in een mal gevormd (voor krimpvormstukken). De kunststof ondergaat daarna een behandeling om tussen de polymeren C-H verbindingen te verbreken. De vrije C- verbindingen zullen als het ware 'op zoek gaan' naar andere vrije verbindingen. Zo ontstaan ook tussen verschillende polymeermoleculen kruisverbindingen. Dit noemt met het vernetten van de kunststof. 

Bij lage temperatuur houdt de Van der Waalskracht de moleculen van een stof vast ten opzichte van elkaar. Deze toestand noemen we een vaste stof. Als de temperatuur oploopt, verliest de zwakke Van der Waalskracht van het trillen van de atomen: de stof wordt vloeibaar. 

Bij de vernette kunststof gebeurt dat ook. Echter, de relatief weinige maar sterke kruisverbindingen (crosslinks) laten wel toe dat de stof flexibel wordt als elastiek, maar niet vloeibaar. In deze toestand, boven de vroegere smelt temperatuur, wordt het product bijvoorbeeld opgerekt naar een grotere maat. Als het dan in deze toestand wordt afgekoeld, winnen de Van der Waalskrachten het van de kruisverbindingen die het product in de oorspronkelijke vorm probeert te krijgen: het product blijft in de huidige vorm en dit is zoals u het krijgt aangeleverd. Als het product weer wordt verwarmt, zal het proberen terug te komen in de oorspronkelijke vorm: de krimpkous krimpt! 

 

Opmerking
In verwarmde toestand is de kunststof veel zwakker en scheurt snel, omdat er minder krachten helpen om de stof bij elkaar te houden, en omdat de krimpkracht probeert materiaal 'weg te trekken'. Een beschadiging kan dan eenvoudig doorzetten tot een scheur. Het materiaal kan niet meer smelten door de crosslinking, maar door verdere verhitting kan het nog wel verbranden. Deze temperatuur ligt wel hoog. Standaard Polyolefin krimpkous ( ~ PE) krimpt bij ca. 120 graden celcius, maar mag tijdelijk ruim 300 graden heet worden.

Tijdens het krimpen is de krimpkous zwak. 

In de staat waarin het materiaal 'vroeger' zou zijn gaan smelten, wil het nu krimpen! 
Zie ook 'Hoe werkt krimpkous'. 

Eventuele zwakke plekken, stressplekken en kleine beschadigingen kunnen tijdens het krimpen leiden tot een scheur. Denk aan: Snijd krimpkous zo zuiver mogelijk haaks, en in één keer door. Voorkom oververhitting, voer warmte rustig toe. 

Verwarm vooral metalen objecten zo mogelijk vóór, voor het aanbrengen van de krimpkous Bij het opschuiven van de krimpkous: bescherm een scherpe rand van het object zodat het geen krassen (beschadigingen) kan veroorzaken. 

Neem de grootst mogelijke maat krimpkous die nog ver genoeg krimpt. 
Verder krimpen -> dikker -> sterker. 

Bij gebogen objecten: vermijd wrijving door gebruik van een grote maat en gebruik indien toegestaan een (teflon) spray om het object glad te maken.

Producten zijn gestaffeld geprijsd

Veel krimpkous is zowel op spoel verkrijgbaar (productcode eindigt op -SP), als ook op lengtes (productcode eindigt op STK).

Product van spoel is meestal geprijsd per meter.
Product in stuks is geprijsd per stuk, meestal van 1,2 meter lang (lengte staat vermeld!).

Dat verklaart al een verschil in prijs en het kan ook nog andere redenen hebben, zoals per hoeveel stuks of meters u een product moet afnemen. 

Welke u kiest? De keuze is aan u!

Standaard zijn sommige soorten krimpkous bestelbaar in bepaalde signaalkleuren. Vaak afgeleid van de internationale kleurcodering, waarbij een kleur staat voor een cijfer. De enige functie van de kleur daarbij is dat bijvoorbeeld rood duidelijk herkenbaar is als rood, en niet verward kan worden met bruin of oranje. Per type krimpkous, per fabrikant, en door wijzigigen ten gevolge van bijvoorbeeld nieuwe materiaalsamenstellingen kan de exacte kleur verschillen of veranderen. 


Krimpkous op een specifieke kleur bestellen kàn, maar de minimale bestelhoeveelheid is dan vaak (veel) te groot om commercieel haalbaar te zijn: de exacte kleur moet worden aangemaakt, de machines moeten vooraf en achteraf worden gereinigd, de minimale grondstofhoeveelheid wordt volledig geproduceerd, er is afval aan begin en einde? 

Daarnaast is de meeste krimpkous UV-bestendig, maar de kleurpigmenten zelf worden door UV-lucht soms aangetast. Na verloop van jaren kan wit gelig worden, rood kan bleker worden etc. Het best UV-bestendig is zwart, de daarin gebruikte kleurstof is koolstof en is zelf een UV-blocker. 

Daarmee beschermt het dus zelfs het materiaal tegen het doordringen van UV-straling. Nog iets over kleur: het toevoegen van vlamdovende eigenschappen aan materialen zoals het veel gebruikte Polyolefin (± PE) maakt het materiaal ondoorzichtig. Transparante Polyolefin krimpkous is dus niet vlamdovend, overige kleuren wel.

Voorbeelden


ATUM-6/2-0-STK
ATUM = de naam van het product
6/2 = de maat
0 = de kleur
STK = de verpakkingswijze

RNF-100-3/64-X-SP
RNF-100 = de naam van het product
3/64 = de maat
X = de kleur
SP = de verpakkingswijze

De maten

Maten worden soms in millimeters aangegeven, soms in inches:
* 6/2 betekent bijvoorbeeld: krimpt van 6 naar 2 mm diameter
* 3/64 betekent: krimpt van 3/64e inch naar .... 

Het datasheet geeft dan uitleg: daar staan ook de mm maten genoemd en naar hoever het krimpt! Inch maten worden als breuken opgegeven. Gebruikelijke maten zijn bijv. 3/64, 1/16, 3/32, 1/8. Vanaf 1 inch wordt dat dan 1, 1-1/2, 2, 3, 4, 5. Soms verwarrend, maar gelukkig geeft het datasheet uitleg en bij HeatShrink.eu worden alle maten altijd ook in mm's aangegeven! Ook kunt u altijd filteren op maten in millimeters diameter!

De kleur

Kleuren worden als kleurcode aangegeven volgens de internationale standaard van kleurcodering.

De verpakkingscode

Krimpkous wordt soms op stukken (lengtes) geleverd. Meestal is dat herkenbaar doordat de productcode eindigt op -STK, wat vrijwel altijd stukken van 1,2 meter lengte betreft. Staat er dat er bijvoorbeeld 25 stuks in een verpakking zitten, dan zit er dus 25 x 1,2 = 30 meter in een pak. Bij producten als MWTM of WCSM staat er niet STK maar eindigt de code op 1000 of 1500. Dat is de lengte in millimeters.
Toch onduidelijk? Gebruik de chat, of open een productpagina voor de datasheet!Vandaag vóór 15:00 uur besteld, morgen in huis.

Gratis verzending in de BENELUX vanaf een bedrag van 50 euro incl. BTW.

Zie "verzendkosten" voor meer informatie over verzendingen buiten de BENELUX.

De webshop is er voor uw en ons gemak!
Uw voordelen:
+ direct inzicht in voorraad, levertijd en prijs
+ alle producten inzichtelijk
+ datasheets en overige informatie als downloads beschikbaar
+ geen vrachtkosten vanaf ? 50,- inclusief BTW!

Wij vragen daarvoor als tegenprestatie dat u als klant zèlf de order plaatst via het winkelmandje en daar keuze maakt uit één van de beschikbare betaalmethoden.
Houdt u daarom rekening dat wij:
- Orders per e-mail beantwoorden met de vraag deze via het mandje te plaatsen
- U verwijzen naar de artikelpagina in de webshop, als u vraagt naar offerte voor een product uit de webshop
- meestal geen artikelen offreren dat niet in de webshop voorkomt
- telefonisch contact niet ons hoofd communicatie middel is, maar in plaats daarvan:
+ ook buiten kantooruren u via de chat te woord staan. Hiermee stroomlijnen en documenteren we uw vragen en bouwen zo onze 'Veelgestelde vragen' uit waarmee iedereen geholpen wordt
+ we uiteraard via e-mail bereikbaar zijn
+ we staan natuurlijk open voor uw vragen en opmerkingen over onze werkwijze en service; een goed idee dat we kunnen en gaan implementeren belonen we graag met een kortingscode voor uw volgende bestelling!

Loading...

We halen de gegevens op...